Ajankohtaista

Avantouinti rentouttaa ja virkistää

Kylmässä vedessä kastautuminen auttaa stressiin, kiputiloihin ja univaikeuksiin. Näin uskovat jo yhä useammat suomalaiset, sillä avantouinnin suosio vain kasvaa.

Avantouinti kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan eri ikäisten keskuudessa. Avantouinti on monelle tapa haastaa itseään, ja myös vanha luonnonparannuskeino.  Moni avantouimari on aloittanut harrastuksensa terveydellisistä syistä: toiset hoitavat sairauksia ja särkyjä, toiset pyrkivät ehkäisemään niitä. Kiistatonta on, että jo avannossa kastautuminen saa aikaan mielihyvän tunteen, kun kylmälle altistuminen saa endorfiinin erityksen liikkeelle. Jos avannossa oleskellaan pidempään, syke ja hengitys hidastuvat ja myös verenpaine laskee.


Avantouinti koetaan virkistävänä ja unen laatua parantavana. Tämä tapahtuu, kun keho asetetaan kylmälle alttiiksi, ja näin aktivoidaan kaikki aistit äärimmilleen. Kun keho tästä toivuttuaan rentoutuu, unen laatu paranee ja sitä kautta virkistymme. Myös aineenvaihdunta vilkastuu kylmässä kastautumisen ansiosta.


Avantouinti on kaikkinensa hyvin intensiivinen kokemus, olipa kylmään veteen hakeutumisen syyt mitkä tahansa. Lajin harrastajat kertovat, että avantouintiin ja sen avulla saavutettuun hyvänolon tunteeseen jää helposti koukkuun. Saunan lauteilla istuvilta, kylmässä kastautujilta, on myös turhat tittelit riisuttu. Tässä harrastuksessa kaikki ovat samanarvoisia ja hakemassa samaa, kastautumisen tuomaa rentouttavaa, hyvän olon tunnetta.


Avantouinti on harrastus, joka sopii lähes kaikille, poikkeuksena sydänsairauksista tai sepelvaltimotaudista kärsivät. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei avantouintia pidä harrastaa.


063 Rento by Katri Helena Collection tytto laiturilla


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä