Saunoja ja kylpijöitä

Puhtaassa saunassa kelpaa kylpeä

Kun sauna on siisti ja viihtyisä, keho ja mielikin puhdistuvat siellä paremmin. Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkun vinkeillä sauna pysyy puhtaana myös suursiivousten välillä.

aftersauna
Perusteellinen saunan pesu on paikallaan kerran tai kahdesti vuodessa riippuen siitä, kuinka kovassa käytössä sauna on. Siivousurakka helpottuu, kun saunoessa pitää muutaman perusasian mielessä.

Pesun kautta lauteille

Sauna pysyy pidempään siistinä, kun kylpijät peseytyvät ennen löylyjä ja käyttävät laudeliinaa. Vaikka saunan kuumuus tappaa bakteereja, peflettien puhtaudesta on hyvä huolehtia.

”Samoja laudeliinoja ei kannata käyttää kauhean montaa saunomiskertaa. Kankaiset on helppo heittää silloin tällöin pesukoneeseen ja vaahtomuovisia voi huuhdella käytön jälkeen”, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku neuvoo.

Mökkisaunaan kulkeutuu ulkoa helposti likaa ja roskia. Saunan ulkopuolelle kannattaakin laittaa pesuvati, jossa jalat voi huuhdella ennen saunaan astumista.

Saunajuomien nauttiminen lauteilla jakaa mielipiteitä. Yhdelle kylmä juoma löylyissä on ehdoton osa elämystä, toinen avaa pullon vasta saunan jälkeen, jotta juomat eivät varmasti loiskahda lauteille.

”Pienten lasten kanssa suosittelisin juomaan limut saunan ulkopuolella, mutta se on tietysti makuasia. Jos lauteille läikkyy juomaa, se kannattaa pyyhkiä heti pois, niin pääsee siivouksessa helpommalla”, Jerkku sanoo.

Saunan kuivatus kannattaa

Löylytila on hyvä kuivattaa jokaisen saunomiskerran jälkeen, jotta puurakenteet pysyvät kunnossa. Sähkökiuas jätetään hetkeksi päälle ja puulämmitteisen kiukaan pesään lisätään pari halkoa saunomisen päätteeksi.

Pesutilan lattiat ja seinäkaakelit kannattaa myös kuivata lastalla kylpemisen lopuksi.

”Kuivaaminen ennaltaehkäisee selkeästi kalkkisaostumien syntymistä. Siitä on paljon vähemmän vaivaa kuin kalkin poistosta”, Jerkku sanoo.

Saunakiulut ja pesuvadit tulee tyhjentää vedestä ja asetella lauteille kuivumaan ylösalaisin, jotta ne pysyvät pidempään hyvässä kunnossa.

”Rautapitoiset mökkivedet värjäävät herkästi vaaleat saavit. Itse olen ratkaissut ongelman hankkimalla mökkisaunaan tummat vadit”, Jerkku kertoo.

Saunan siisteyden ylläpitoon kuuluu olennaisesti myös säännöllinen imurointi tai harjaus. Jerkku neuvoo imuroimaan saunan lattian samalla kun muunkin kodin, etenkin jos saunaa lämmitetään puulla tai sen yhteydessä kuivatetaan pyykkiä.

Teksti: Jenni Juntunen, kuva: Kenneth Bamberg

Lue Marttaliiton sivuilta vinkit saunan pesuun.

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä